Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hoe is het zo gekomen?

Pieter de Rijk wordt in 1959 geboren in Utrecht. Na anderhalf jaar verhuist het gezin naar Maarsbergen (‘Veel landbouw; voornamelijk inteelt’), een slaperig plaatsje aan de rand van de Utrechtse heuvelrug, waar de voorlaatste ijstijd enorme golfvelden heeft opgestuwd.

Na het gymnasium studeert hij rechten (niet afgemaakt) en geschiedenis (wel afgemaakt). Hoe lang hij studeerde wil hij niet zeggen, alleen dat hij sneller was dan Maxime Verhagen en langzamer dan Mark Rutte. Maar als je Pieters definitie van een student hoort, dan weet je eigenlijk voldoende: "Een student is iemand die 8 maanden van het jaar bier drinkt, en dan van het statiegeld 4 maanden op vakantie gaat."

Daarna is hij korte tijd leraar geschiedenis.

Wanneer hij herfst 1992 een inschrijvingsformulier voor het Leids Cabaret Festival onder ogen krijgt, weet hij wat hij eigenlijk wil. Nog nooit heeft hij opgetreden, toch wint hij februari 1993 de Publieksprijs van het Leids Cabaret Festival.

Over zijn eerste optreden oordelen de kranten: "Dat je in je eentje wel degelijk een groot podium kan vullen bewees Pieter de Rijk." (De Volkskrant). "Een entertainer, een performer met een aangeboren gevoel voor timing." (De Haagsche Courant).

Vanaf die tijd is hij cabaretier. Hij maakt drie avondvullende cabaretprogramma’s (‘Veni, vidi, video’, ‘De Wederafbraak’ en ‘Mag Ik Es Met Je Praten’), toert door Nederland, komt op tv (Vara, Ikon en RTL) en radio (als medewerker van VPRO’s ‘De Avonden’).

Van zijn latere programma’s vindt de pers: "De Rijk is een onderhoudende causeur, die in een hoog tempo aardige en vindingrijke grappen debiteert. Bovendien heeft hij een knap imitatietalent. Pieter de Rijk is, kortom, een entertainer die borg staat voor een leuke avond." (De Telegraaf). "Pieter de Rijk weet slimme kwinkslagen te verzinnen waarop andere cabaretiers jaloers kunnen zijn." (NRC Handelsblad).

Vanaf 1999 treedt hij alleen nog op voor bedrijven en instellingen op congressen en seminars. Pieter heeft zich geheel toegelegd op de fakespeech, en is jaar na jaar een van de meest geboekte sprekers van ons land. Ook wordt hij regelmatig gevraagd in het buitenland op te treden. Zo trad hij de laatste jaren onder andere op in Oostende, Gent, Brugge, Brussel, Hamburg, Düsseldorf, München, Wenen, Sevilla,  Londen, Las Vegas en Ystad (Zweden).

Na 30 jaar in Utrecht gewoond te hebben, leeft Pieter nu in Warmond met schrijfster Pauline Slot en hond Saartje.