Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Frequently Asked Questions

  • Hoe lang duurt een fakespeech?

    De ervaring leert dat 25 tot 30 minuten het beste werkt. De eerste minuten lijkt de performance op een echte, saaie speech, daarna komt de omslag. Een klein half uur, met een grote grapdichtheid, is de ideale lengte. In overleg kan iets korter of iets langer ook.

  • Wordt de fakespeech op maat gemaakt?

    Het profiel van de spreker en de eerste paar minuten worden toegesneden op het congres of event, in overleg met de klant. In het cabaretgedeelte wordt rekening gehouden met de interesses en achtergrond van het publiek, maar de inhoud wordt niet bij vergadering bepaald. Dat kan niet met humor.

  • Hoe gaat de voorbereiding?

    Pieter overlegt telefonisch en per mail over het beste profiel. Als het nodig is wordt een werkbespreking belegd. Hij doet een voorstel voor een naam, taal en functie, en levert gegevens aan voor de aankondiging. Ook stuurt hij voorafgaand aan het optreden een powerpoint-presentatie op. Hij is minimaal een uur van tevoren aanwezig op de locatie.

  • Welke talen zijn mogelijk?

    Pieter treedt veel op als Duitser, en dat werkt fantastisch. Nederlanders hebben nu eenmaal een haat-liefde-relatie met Duitsland, en dat geeft genoeg aanleiding voor goede grappen. Zijn Duits is bovendien niet van ‘echt’ te onderscheiden, en zijn Bernhard-Nederlands onovertroffen. Maar hij doet net zo overtuigend of hij een Amerikaan of Engelsman is, of een Fransman, en heeft ook met succes als Zweed opgetreden.

  • Voor welke bijeenkomsten is de fakespeech geschikt?

    De fakespeech blijkt in alle mogelijke settings te werken: congres, seminar, nieuwjaarsborrel, afstudeerplechtigheid, besloten diner, afscheidsreceptie, partijcongres, en wat mensen nog meer voor bijeenkomsten kunnen bedenken. Pieter heeft al vele honderden fakespeeches gegeven en daarbij een keur aan opdrachtgevers bediend: ministeries, multinationals, kleine bedrijven, beleggersclubs, gemeentes, hogescholen en universiteiten, politieke partijen, en wat al niet meer.

  • Wat is het effect van een fakespeech?

    Een fakespeech heeft een verrassingseffect, en alleen daarom al wordt er over nagepraat: mensen reageren op het onverwachte, en onthouden dat. Veel opdrachten komen dan ook voort uit optredens van soms jaren terug: hé, dat was toen zo leuk, laten wij dat ook eens doen! Bovendien wordt er volop gelachen, en de stemming, zeker op een lange congresdag, krijgt zo een fantastische impuls. Zet de fakespeech in om mensen opgewekt naar de borrel te laten gaan, met iets om over na te praten, of geef de dag een krachtige start met de verrassing van cabaret.

  • Kan Pieter ook nog iets anders?

    Pieter is specialist in fakespeeches, maar hij wordt ook wel ingehuurd als dagvoorzitter. Soms begint hij met een fakespeech, om dan als zichzelf de rest van het congres aan elkaar te praten. Hem inhuren als sidekick behoort ook tot de mogelijkheden.

  • Zijn die personages wel geloofwaardig?

    De mensen in het publiek zijn er zonder uitzondering van overtuigd dat de spreker is wie hij zegt te zijn. Een mooie aankondiging in het programma en een gelikte powerpoint, compleet met logo’s, maken dat zij een hotemetoot verwachten. Pieters perfecte beheersing van talen en accenten maken het geheel compleet. Zelfs als er Duitsers in de zaal zijn, vermoeden ze niet dat hij geen landgenoot van hen is.

  • Is dit alleen iets voor grote zalen?

    Pieter treedt op voor gezelschappen van tien tot duizend mensen. In de IJsselhallen in Zwolle sprak hij voor duizend mannen, in het Beursgebouw in Eindhoven maakte hij zeshonderd D66-congresgangers aan het lachen, op Nijenrode vierhonderd mensen. Maar met hetzelfde gemak stond hij voor tweehonderdvijftig docenten en studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, voor honderd mensen van Air France/KLM, voor vijftig artsen van het AMC, voor veertig beleggers in hotel Duin- en Kruidberg, en voor een herenzitting met – u raadt het al – een klein gezelschap heren

  • Kan dit alleen in Nederland?

    Op verzoek treedt Pieter ook op in het buitenland. De formule wordt dan aangepast aan de wensen en de nationaliteit van de toehoorders. Dat de fakespeech ook elders werkt, blijkt wel uit de succesvolle optredens in onder meer Brussel, Antwerpen, Gent, Sevilla, München, Hamburg, Wenen, Las Vegas en – niet te vergeten – Oostkamp in Vlaanderen.

  • Hoe kan ik een fakespeech boeken?

    Gebruik de knop ‘Boeken’ op deze website: daar vindt u de contactgegevens. U hebt eerst even contact met Pieter zelf. Dan verwijst hij u naar een van zijn twee impresariaten voor de zakelijke kant. Daar kunt u een prijs afspreken en een optie plaatsen, zodat een datum gereserveerd wordt. Vervolgens kunt u beslissen of de optie in een boeking omgezet moet worden.

  • Wat zijn belangrijke randvoorwaarden?

    In de voorbereiding zal Pieter met u doorspreken wat hij nodig heeft voor een geweldig optreden. Maar een paar handreikingen zijn al wel te geven. Een goede akoestiek of een goede geluidsinstallatie zijn uiteraard cruciaal. Een beschonken publiek en een bar die tijdens de speech blijft schenken: dat werkt juist niet.

  • Kan de fakespeech helemaal in het Engels?

    Ja.

  • Is er nog iemand die kan wat Pieter kan?

    Nee.